Brf Björkängen en del av Vårgårda

VÄLPLANERADE BOSTADSRÄTTER

–  I ETT ATTRAKTIVT LÄGE

På Björkängen kommer det att byggas 36 bostadsrätter – allt från små smarta 1,5:or till stora, härliga femmor. Det minsta boendet är på 40 kvm och det största på 90 kvm. Samtliga lägenheter har fina uteplatser eller balkonger, flera av dem med möjlighet att välja till en inglasning.

Tre av husen – Ängsvillorna – är tvåvåningshus med radhuskaraktär. Här hittar du de lite rymligare lägenheterna, kanske för familjen som behöver något större eller de lite äldre som sålt villan men fortfarande vill ha en egen täppa.

I Parkvillorna finns de lite mindre lägenheterna för dem som vill bo mer kompakt, men med alla moderna bekvämligheter. Husen är i två plan och har dessutom smarta vindslägenheter. Här finns även hiss.

”Hållbart” har varit ett ledord genom hela projektet – på Björkängen kan man leva hållbart och bekvämt på samma gång. Bostäderna håller generellt en god standard med många moderna bekvämligheter.

Inetörbild som visar en av lägenheterna

ATTRAKTIVT OMRÅDE – MED IDEALISKT CYKELLÄGE

Björkängen byggs i ett mycket attraktivt område i tätorten Vårgårda. Bebyggelsen runt omkring består till stor del av villor och fina grönområden. Här får man närhet till det mesta – natur, skolor, idrottsanläggningar och de centrala delarna av Vårgårda.

Bostäderna har ett idealiskt cykelläge och vi vill göra det lätt för dig att välja cykeln.

På gården byggs ett speciellt cykelhus med plats för att meka och med tillgång till gemensam utrustning och för att smidigt tvätta av cykeln.

Området blir ett öppet kvarter med utblickar åt alla håll och på gården kommer det också att byggas en pergola med grillplats för trevligt umgänge och plats för odlingslotter. I miljöhuset mitt på gården finns mycket bra sorteringsmöjligheter. Flera av lägenheterna på markplan har tillgång till egen täppa, och till samtliga lägenheter hör också en carport eller parkeringsplats som alla är samlade mot Fasangatan, väl åtskilda från boendemiljön.

Bostäderna är yteffektiva och välisolerade med en energiförbrukning på mindre än 75% av BBR-kravet. Husen är genomgående byggda med hållbara material, både vad gäller framställning, transport och kemikalieanvändning. Taken är förberedda för solfångare/solceller och parkeringarna får laddbox som tillval

VARIERANDE PANELBREDDER SOM SKAPAR LIV

Det genomgående temat för kvarteret är björkdungar – ljuset, de vertikala vita stammarna och det skira bladverket. Husen byggs självklart i trä. Med ljusa träfasader och varierande dimensioner på panelen skapas ett skuggspel och en vertikalitet som harmonierar med de omgivande björkarna.

Parkeringsplatser och uteplatser avgränsas av låga häckar av avenbok och spaljéer med murgröna. Utgångspunkten för växtprogrammet är lokalt förankrade växter. Träden längs gatorna är självklart björkar som knyter ihop området med de intilliggande björkdungarna. Som avgränsning för uteplatserna vill vi plantera avenbok.

På gemensam yta som inte avses för något speciellt vill vi låta anlägga ängsmark med sommarblommor och på teknikhusets spaljé murgröna. Vi vill minimera antalet stolpar på parkeringsytorna och i första hand belysa carportarna.

På gårdar och entrégator tänker vi jobba med låg belysning i pollare och monterad på fasaderna. Detta för att skapa trygga och orienterbara utemiljöer även kvällstid så att man ser ansiktena på människor man möter och inte bara belyst asfalt

Gårde över Brf Björkängen
Björk ett signum för Brf Björkängen